Inscriptiile Bisericii Sfantul Mina Vergu din Bucuresti
A. (cea veche).
- Aceasta sfanta si Dumnezeiasca biserica, unde se cinsteste hramul Sfantului Marelui Mucenic Dimitrie Izvoritorul de Mir si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, este zidita din temelie si infrumusetata precum se vede cu toata cheltuiala Prea Sfintitului Mitropolit al Ungro – Vlahiei Chir Daniil, in zilele prea luminatului Domn Nicolae Alexandru Voievod, ajutand la aceasta biserica si jupaneasa Ancuta, fiica popii Vladului, care s-au si ingropat aici, ca sa fie vesnica pomenire. Si s-a savarsit in 4 Septembrie 1725.
B. (cea noua).
- Aceasta sfanta biserica Vergu, cu hramul marele martir Dimitrie, purtatorul de mir si sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost zidita de I. P. S. Mitropolit al Ungro – Vlahiei D. D. Daniil, in zilele prea luminatului Domn Nicolae Alexandru – Voievod, mai ajutand si jupaneasa Ancuta, la anul de la Hristos 4 Septembrie 1725.
- S-a mai refacut la anul 1874, intrucat arsese la focul cel mare (1847), si dupa ce s-a refacut, s-a adus aici sfanta icoana a marelui mucenic Mina, facatoare de minuni, care se gasea in biserica Stelea ce de asemenea arsese si nu s-a mai refacut.
- De atunci a devenit aceasta sfanta icoana al treilea hram.
- In anul 1900, fiind primar al Bucurestiului D-l C. F. Robescu, enoriasul acestei biserici, a pus la cale recladirea ei, in intelegere cu preotul bisericii Pr. Econ. Grigore N. Popescu, stravrofor si Revizor eclesiastic si ca epotropi Econ. I. Iordachescu, G. Badulescu, Primul Grefier al Inaltei Curti de Casatie si C. R. Mircea – Inginer.
- D-l C. F. Robescu, ca primar a ajutat cu suma de bani ce s-a ridicat la 40.000 si multi din enoriasi, precum Domnii Petre Dancovici, I. Pencovici, C. Lipati si Doamnele Elena Hagi Vasile, Zoe Popovici, Velciovici si altele au platit pictura, mobilierul si tampla al caror nume s-a trecut in pomelnicul prea fericitilor ctitori.
- Abnegatia si osteneala depusa de Pr. Ec. Gr. N. Popescu si Epotriop C. Badulescu, le da dreptul la vesnica pomenire.
- Sfanta Biserica s-a sfintit la 30 Decembrie 1901 de catre P. S. Arhiereul Meletie Galateanu, in zilele gloriosului Domn si Prim Rege ai Romaniei Carol I si M. Sa Regina Elisabeta.
- Mitropolit Primat fiind D. D. Iosif, Gheorghian, Prim Ministru D-l D. Sturza, Ministru al Cultelor D-l Spiru Haret, iar primar al Capitalei D-l I. Dumitrescu.
- Aceasta piatra a fost scrisa cu cheltuiala d-lui C. F. Robescu.